2013.07.30.
10:30

Írta: qmatron

Fuss saját ritmusra

Futás közben zenét hallgatni számomra eddig elképzelhetetlen dolog volt, annak ellenére, hogy alig találkozom olyan futóval, akinek a fülében ne szólna valami. Az biztos, hogy a zene jó motiváló eszköz, de engem idegesítene, ha a tempóm nem passzol tökéletesen a ritmushoz és fordítva. Persze nekiállhatnék optimalizált számlistát gyártani, de nagyobb macerának tűnik, mint amennyi örömet okozna később. Tavasszal viszont rátaláltam egy olyan fejlesztésre, ami akár az én kedvemet is meghozhatná a zenés futáshoz – ez pedig Imogen Heap Run-Time Jogging App-je.

Imogen Heap az egyik kedvenc előadóm, nagyon sokoldalú – mindig kitalál valami technikai újítást, amivel új szintre emelheti a zenélés élményét. A futáshoz szánt alkalmazással bizonyos fokig ismét bevonja a hallgatót a folyamatba, ugyanis elképzelése szerint a zene aszerint módosulna futás közben, hogyan mozog a hallgató, illetve reagálna a környezetre is, amiben futunk. Az ötlet megvalósításához az Intel teremtette meg az alapokat, Imogen-t Rob Thomas programozó segíti, az RjDj reaktív zenei fejlesztője.

A fejlesztéssel a futást zenei élménnyé is szeretnék tenni, ugyanis sosem szól majd kétszer ugyanaz a fülünkben. Ehhez újra kellett gondolniuk a zeneszerzési folyamatot is – hiszen nem tervezhettek adott tempóval vagy idővel, olyan elemekkel kellett dolgozzanak, amik rugalmasan variálhatók algoritmusok mentén. Az automatizálás során elsősorban a telefon mozgását vették figyelembe, de a környezeti zajok is szerepet kapnak. A dallam reagál majd a minket körülvevő terepre, és annak zajait is magábafonja, kissé olyanná téve az élményt, mintha egy filmben futnánk.

Mivel Imogen rendszeresen fut, sok hasznos kiegészítést is javasolt az App-hez. Ilyen például, hogy:

- előre beállíthatjuk, mennyi ideig szeretnénk bemelegíteni

- egyszerűen jelezhetjük telefonunknak, ha gyorsítanánk a tempón

- ha emelkedőhöz érünk, akár nyugodtabbá is tehetjük a zenét, hogy ne terelje el a figyelmünket

- ha megállunk, a dob és a basszus elhalkul, és marad a finom dallam a levezetéshez

Természetesen a folyamatos motivációról sem feledkeztek meg – előre beállítható táv megtételét igazi rajongótábor nyugtázza.

A fejlesztés folyamatos – a januári ötletelést lázas munka követte, amit videoblog formában nyomon lehet követni ezen a linken.

Az eredetileg tervezett határidő idén nyár lett volna, de sok finomítanivaló van még a programban, így remélhetőleg az év második felében lát majd napvilágot a Jogging App. 

A mai vendégpostot Katinak köszönhetitek. Kati lelkes futó, szabadúszó zenei író és rádiós. Ha nem akartok lemaradni írásairól olvassátok Török Kati blogját vagy kövessétek a Facebook-on.

Szólj hozzá!

Címkék: zene motiváció futás vendégposzt

A bejegyzés trackback címe:

https://fattyboom.blog.hu/api/trackback/id/tr975432516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása